Nederland - 12 september
Slangen
foto:

    Slangen zijn spectaculaire reptielen met een verborgen levenswijze. Het zijn fotogenieke dieren die lastig zijn te vinden. Anders dan vaak gedacht hoef je er geen buitenlandse reis voor te maken: ook in Nederland kun je ze vinden. Het belangrijkste: je moet weten hoe je zoekt en waar ze leven! Op deze workshop struin je met een deskundige over de heide en leer je hoe je slangen kunt vinden en hoe je ze mooi op de foto krijgt. In Nederland komen drie soorten voor: adder, gladde slang en ringslang. Naar verwachting krijg je ze op deze workshop ringslang en adder in beeld. Ook fotografeer je de hazelworm en waarschijnlijk de levendbarende hagedis.

    'Knap hoe Edo erin slaagt slangen te vinden' Dick Markesteijn 

    'Relaxed de hele dag buiten zijn' Karin Jongman

    'Goede mogelijkheden voor foto's' Eurien Kemish

    'Ik heb genoten, bedankt Edo!' Margreet Zwols 


    Deze workshop wordt georganiseerd door
    Edo van Uchelen, Wildernistrek
      


  1.      
  2. Highlights
  3.  
Deze workshop duurt een dag en bestaat uit een (intensieve) veldexcursie in Drenthe. We maken een wandeling (ca. 4 km) dwars door een of twee verborgen heideterreinen, welke normaal niet vrij toegankelijk zijn. Je beleeft de rust en stilte van Drenthe. Het programma houdt rekening met de weersomstandigheden (reptielen!) en is daarom flexibel. Afhankelijk van recente waarnemingen van de workshopleider ga je naar de beste plekken van het seizoen. We kunnen geen garantie geven dat je alle soorten in beeld krijgt, wel dat je tenminste twee soorten reptielen goed fotografeert.

10.00 - 10.30      ontvangst met koffie / thee in cafe de Tippe (www.detippe.nl

10.15 - 10.40      transfer naar heideterrein (ca. 2 km)

10.40 - 13.00      wandelen, zoeken en fotograferen op de heide

13.00 - 13.30      lunch op de heide

13.30 - 16.30      zoeken en fotograferen op de heide (tweede sessie)

16.30 - 17.00      nabespreking en afsluiting

LET OP: De workshop gaat altijd door, tenzij er onvoldoende deelnemers zijn.  Ter plekke is geen overdekte ruimte aanwezig (regenkleding meenemen).





  • Je leert van een ervaren deskundige hoe je slangen kunt vinden en (beter) kunt fotograferen
  • Je wandelt over heideterreinen die normaal niet vrij toegankelijk zijn
  • Spannende foto's van Nederlandse slangen

 Heen- en terugreis

Eigen vervoer.  Verzamelpunt: Cafe de Tippe (www.detippe.nl) in Vledder. Goed bereikbaar per auto, trein of bus.

Vanaf station Steenwijk kun je gebruik maken van de Regiotaxi: 0900-2255384. De rit van het station in Steenwijk naar restaurant de
Tippe (15 minuten) kost je ca. EUR 4.50. Het beste bel je de regiotaxi een uur van te voren, ze staan dan te wachten als je aankomt op het station.

 Vervoer ter plekke

Eigen vervoer / carpoolen. 

 Verzorging

De workshop duurt 1 dag. De lunch is niet  inbegrepen (zelf lunchpakket en wat te drinken meenemen). De workshop vindt plaats op een of meerdere meerdere heide- en hoogveeenterreinen in het westen van Drenthe. We bezoeken onderweg geen restaurant of eetgelegenheid (zorg zelf voor lunch, water / drankje / extra versnapering). 

De workshop gaat altijd door, tenzij er onvoldoende deelnemers zijn. Ter plekke is geen overdekte ruimte aanwezig (regenkleding meenemen). 

'Geen bericht is goed bericht'. Voorafgaand aan deze workshop ontvang je geen extra informatie of bevestigingsmail, tenzij de workshop niet doorgaat.

 Cursusleiding

Edo van Uchelen is bioloog, natuurfotograaf en reisontwikkelaar. Edo is een specialist op het gebied van amfibieën en reptielen. Als auteur van de Drentse verspreidingsatlas amfibieën en reptielen weet hij alle soorten te vinden. Edo vind het leuk om zijn kennis met anderen te delen en hij laat je graag zien hoe je kruipende dieren (beter) kunt (leren) fotograferen.
Edo van Uchelen is, samen met Bart Siebelink, oprichter van het Centrum voor Natuurfotografie en auteur van het ‘Handboek natuurfotografie’. Edo is een gepassioneerde workshopleider, die zijn kennis en enthousiasme op professionele wijze weet over te brengen en je de geheimen vertelt die andere natuurfotografen voor zichzelf houden. Hij inspireert, motiveert en laat je zien hoe jij je als fotograaf verder kunt ontwikkelen.

 Benodigdheden

  • Laarzen of waterdichte wandelschoenen
  • Goede kleding voor het juiste weer (regenpak is handig als je niet vies/nat wilt worden)
  • Paraplu (eventueel)
  • (klap)stoeltje of stuk plastic om op te zitten

En natuurlijk je foto-uitrusting voor macro- en dichtbijfotografie (ook landschappen!). Neem ook een telelens (200-400 mm), eenbeenstatief, rijstzak, flitser en reflectiescherm mee als je die hebt! In geval van een regenbui is een plastic zak of hoes handig om je camera te beschermen.

LET OP: 'geen bericht is goed bericht'. Voorafgaand aan deze workshop ontvang je geen extra informatie of bevestigingsmail, tenzij de workshop niet doorgaat.

 




    Deze workshop wordt georganiseerd door het Centrum voor Natuurfotografie.

    Aantal deelnemers: tenminste 4, maximaal 10 personen.
    Voorwaarden: Als de workshop niet door gaat (onvoldoende deelnemers) dan hoor je dat uiterlijk 2 weken voor aanvang. Na boeking kun je de workshop annuleren, je ontvangt dan een tegoedbon (twee jaar geldig).


Inbegrepen:
  • Workshop: praktijk in het veld
  • koffie/thee & drankjes met versnapering
  • Alle excursies en activiteiten zoals beschreven in het programma
  • Diensten workshopleider / ervaren natuurfotograaf

Niet inbegrepen:
  • Heen- en terugreis naar verzamelpunt
  • Lunch (zelf lunchpakket en drankjes meenemen)
  • Verzekeringen
  • Uitgaven van persoonlijke aard



  • het ‘Handboek natuurfotografie’ is voor deelnemers ter plekke verkrijgbaar tegen gereduceerd tarief.
  • De Drentse verspreidingsatlas amfibieën en reptielen bevat een schat aan informatie over alle in Drenthe voorkopende soorten; met handige verspreidingskaartjes. Ter plekke te koop voor  door € 20,-

Struinen in het veld, op zoek naar reptielen. Foto: Edo van Uchelen. 

Veel informatie over natuurfotografie is te vinden in het ‘Handboek natuurfotografie’.



©entrum voor natuurfotografie