Costa Rica - 14 dagen
Kikkers, Kroko's en Kolibries
foto: Bart Siebelink GEHANTEERD. 
Klik voor meer info.
    Ooit 's nachts in de jungle gefotografeerd? Je valt werkelijk van de ene verbazing in de andere. Op deze reis heb je daar meermalen de gelegenheid voor. Want natuur in HOOFDLETTERS, dàt is Costa Rica! Kikkers, kolibries, vlinders, apen, neusberen, leguanen, toekans en krokodillen zijn goed en vaak van dichtbij te fotograferen, dankzij de uitstekende Nationale Parken en reservaten. Tel daar de goede infrastructuur, de afwezigheid van vrijwel alle tropische ziektes en de comfortabele accommodaties bij op en je hebt de ideale setting voor een rustige tropenreis.
    Wat deze trip uniek maakt, is dat je veel tijd hebt voor fotografie. Je bezoekt drie interessante gebieden, die relatief dichtbij elkaar liggen: een Caraïbisch en een Pacifisch regenwoud en een dromerig nevelwoud in de bergen. Op die manier is er veel persoonlijke aandacht en kom je zeker thuis met opzienbarende foto’s.

    Ik heb zowel persoonlijk als fotografisch grenzen verlegd, en heb zelden zo'n leuke groep meegemaakt (Marie Elise Rijke)

    Interessante en ook fotografisch weer leerzame reis. Wij kijken alweer uit naar de volgende (Rob Blanken)

    Deze reis wordt georganiseerd door
    Bart Siebelink, Mentor Natuurfotografie
      


  1.      
  2. Highlights
  3.  
Op deze wat langere fotoreis kun je je als fotograaf ontwikkelen. Naar eigen wens maak je foto’s aan de hand van opdrachten van een van de reisleiders of ga je lekker vrij aan de slag. Deze foto’s bekijken en bespreken we gezamenlijk, zodat alle deelnemers ook van elkaar kunnen leren. Op basis hiervan is het geen enkel probleem dat fotografen een verschillend startpunt hebben qua cameratechniek of niveau. De reis is geschikt voor zowel beginnende- als ervaren fotografen. Alle accommodaties zijn omringd door goede fotoplekken op loopafstand. Je hebt steeds voldoende tijd om op eigen gelegenheid op pad te gaan. Door de kleinschalige aanpak en
begeleiding van twee reisleiders is er voldoende aandacht voor iedereen.

Het programma van deze reis geldt onder voorbehoud van wijzigingen, afhankelijk van de fotokansen en weersomstandigheden. We besteden vooral de (vroege) ochtend en de (na)middag aan fotografie, dan zijn de lichtomstandigheden het beste en zijn bovendien de meeste dieren actief. Als het warm of zeer zonnig is houden we siësta. De ‘verloren’ tijd halen we in door (facultatief) vroeg te beginnen en door fantastische avondexcursies in het regenwoud. De reis is fysiek niet zwaar, maar wel pittig vanwege de tropische temperaturen en het ‘tropenrooster’.

 Dag 1

We vertrekken uit Amsterdam voor de vlucht naar San José, waar we (afhankelijk van het tijdstip van aankomst) de eerste overnachting hebben om uit te rusten.

 Dag 2, 3, 4 en 5

Na het ontbijt halen we de minibusjes op en reizen we naar La Selva, een laaglandregenwoud aan de Caraïbische zijde van Costa Rica. Het La Selva Biologisch Station is één van de belangrijkste onderzoekscentra van Latijns Amerika, gericht op tropische ecologie. Het onderzoekscentrum heeft tevens een eenvoudige lodge, op non-profit basis. Hier verblijven we de komende vier nachten. Het programma zal ter plekke nader worden ingevuld waarbij we steeds de beste balans nastreven tussen fotokansen, weersomstandigheden en individuele voorkeuren.

In het regenwoud kom je ogen en oren tekort. Fotograferen kan in het begin lastig zijn, omdat je zoveel indrukken tegelijk op doet. Gelukkig blijven we wat langer in het gebied, zodat je genoeg tijd hebt om alles eerst eens rustig op je te laten inwerken. We raden je zelfs aan om dat te doen, want fotograferen met beleid levert je uiteindelijk bevredigender resultaten op dan wanneer je zwicht voor de verleiding om meteen alles te ‘platen’ wat maar voor je lens verschijnt.

Met een lokale gids maken we wandelingen door het maagdelijke laagland-regenwoud van het Caraïbische gebied. Je staat oog in oog met enorme woudreuzen, parasolmieren, termieten en wurgvijgen... Het regenwoud is zeer vogelrijk, je kunt tot drie soorten toekans verwachten, verschillende soorten roofvogels, trogons, hokko’s en eindeloze reeksen van vliegenvangers en kolibri’s. Niet alles zit dichtbij, het is vaak een hele zoektocht in het dichte gebladerte om vogels in beeld te krijgen. Ook zoogdieren zijn goed vertegenwoordigd: zowel de twee- als drietenige luiaards komen hier voor, halsbandpeccaries (soort zwijntjes) zijn vrij algemeen en er leven drie soorten apen in het woud. Rond de lodge zijn trails uitgezet waar je op zoek gaat naar kleurrijke pijlgifkikkertjes; zowel de Strawberry Poison Dart-frog (of Blue Jeans Poison Dart Frog) als de Black-and-green Poison Dart Frog kun je hier aantreffen.

Het tropisch regenwoud komt vooral ’s nachts tot leven. Nachtexcursies zijn dus een vast onderdeel van ons programma (ook op de andere locaties). Met een sterke zaklamp zoek je de bosbodem en het gebladerte af naar insecten, kikkers, hagedissen en slangen. Het is heel spannend om in het aardedonker in een warm en kletsnat regenwoud naar dieren te zoeken! Veel dieren zijn te vinden doordat hun ogen het lamplicht reflecteren. De roodoogmakikikker is vanwege zijn fantastische kleuren de meest gefotografeerde kikker ter wereld. Een hele uitdaging om daar ’s nachts een originele foto van te maken!

Op een van de avonden houden we na het diner een leerzame beeldbespreking (met beamer).

 Dag 6, 7 en 8

Na het ontbijt reizen we verder naar een zeer exclusieve lodge in het nevelwoud in het centraal gelegen bergachtige deel van Costa Rica. Deze paradijslijke plek staat garant voor een unieke natuurervaring in een weinig bezochte regio te midden van een dramatisch berglandschap. De eerste dag besteden we in de directe omgevind van de lodge. De eigenaar heeft er een waar dierenparadijs van gemaakt. Er hangen verschillende suikerfeeders, dit zijn dé plekken om ze te fotograferen! De vogels zijn niet schuw en vliegen af en aan. Je kunt op je gemak met van alles experimenteren; korte- en lange sluitertijden, achtergronden en flitslicht. Behalve kolibries (tot acht soorten!) komen ook veel anders soorten vogels op de feeders af; waaronder tanagers, guans, woodcreepers. Zoogdieren zoals white-nosed coati (neusbeer), variegated squirrels en Central America agouti komen overdag op de ground feeders af. ’s Nachts wordt de extreem schuwe paca regelmatig waargenomen. Het hotel bezit een privé-natuurreservaat dat rechtstreeks aansluit op het Parque Nacional Juan Castro Blanco. Hier lopen verschillende goed onderhouden wandelpaden, exclusief toegankelijk voor hotelgasten. Er is ook een mooie orchideeëntuin met een vijftigtal variëteiten.

Net als in La Selva bepalen we ook hier het programma ter plekke, rekening houdend met de beste foto-omstandigheden en andere factoren. Vanzelfsprekend gaan we er ook ’s nachts op uit. Zo leer je langzamerhand steeds beter om te gaan met flitsen in het donker…

Op een van de avonden is er na het diner wederom een beeldbespreking. Dit leert je op een gezonde manier kritisch te kijken naar je eigen foto’s en naar die van de andere deelnemers. Deze besprekingen blijken altijd weer belangrijke momenten te zijn waarbij iedereen nieuwe foto-ideeën opdoet.

 Dag 9, 10 en 11

Na het ontbijt zakken we af naar het laagland aan de warme Pacifische kust, een ander gebied met andere soorten. Je verblijft in het idyllisch gelegen Hotel aan de rand van het Parque Nacional Carara, één van de beste vogelplekken in Costa Rica.

Dit is een modern park-achtig hotel, alle kamers zijn uitgerust met airconditioning en eigen sanitair. Het comfortabele restaurant serveert lekkere maaltijden en er is ook een bar en zwembad. Het geheel is omgeven met tropische tuinen; daarnaast hebben gasten ook toegang tot een 120 ha grote privé-regenwoudreservaat.

In de directe omgeving is altijd wel iets te fotograferen. Er zijn leuke vogelsoorten zoals chestnut-mandibled toucan,
fiery-billed aracari, pale-billed woodpecker, slaty-tailed, violaceous (garthered) en black-headed trogon. Ook koppels en kleine groepjes scarlet macaws (rode ara’s) vliegen regelmatig over, vooral in de vroege ochtend en namiddag. Aan het kleine stroompje dat de tuinen begrenst kun je drie soorten ijsvogels waarnemen: ringed, amazon en green kingfisher. Fotograferen van alle vogelsoorten is wat lastiger, tenzij je er rustig de tijd voor neemt. Achter het hotel is een smal bospaadje dat ook erg de moeite waard is.

De voornaamste attractie is de nabijheid het Parque Nacional Carara. Dit nationaal park beschermt één van de
laatste stukken overgangsbos van Costa Rica. Invloeden van droog bos én regenwoud resulteren in een gevarieerde en rijke mix van diersoorten.

Behalve vogels leven er drie soorten apen in het Parque Nacional Carara.  Ook andere zoogdieren laten zich regelmatig zien: Collared Pecarries,  White-nosed Coatis, zowel 2-als 3-tenige luiaards en Central American Agouti’s. Met wat geluk zijn ze goed te fotograferen, vooral in de vroege ochtend of namiddag. Reptielen en amfibieën zijn er ook in soorten en maten. Van de massieve groene – en zwarte leguaan tot een minuscule pijlgifkikker (Green-and-black Poison Dart-frog).

Op één van de dagen maken we een bootexcursie. Met een privé-boot vaar je over de Tarcoles rivier. Je kunt tientallen soorten reigers
en wel vijf soorten ijsvogels zien en fotograferen. De bootsman neemt de moeite om de dieren te benaderen zodat iedereen mooie foto’s kan maken…ook roseatte spoonbills, wood storks en white ibis komen hier aan bod. Maar de allergrootste attractie is hier wel de American crocodile, die tot vijf meter lang kan worden.

Ook bezoeken we het strand voor een fotosessie met fregatvogels en pelikanen. Als het meezit, komen deze enorme vogels tot vlak voor je lens, wat leidt tot zeer spectaculaire opnamen!

Met een lokale gids gaan we ook nog een dag het regenwoud in. De meerwaarde van de gids schuilt in zijn vaardigheid om veel dieren te vinden en om achtergrondinformatie te geven. Je leert dus niet alleen dieren zoeken maar je steekt er altijd veel van op. Laat je niet verblinden door de hoeveelheid soorten en de opsommingen met namen. Immers: beter tien goede foto’s dan honderd matige. Met andere woorden: de fotografie staat centraal, dus daar nemen we de tijd voor.

Op een van de avonden houden we na het diner een beeldbespreking.

Net als op de andere plekken vullen we het programma flexibel in. Lunch- en dinertijd kunnen hierop worden aangepast.

 Dag 12

In de loop van de dag vertrekken we terug naar San José, waar we de minibusjes ingeleveren en de laatste overnachting maken voor de terugvlucht naar Nederland.

 Dag 13

Transfer naar de luchthaven van San José, gevolg door terugvlucht naar Nederland.

 Dag 14

Aankomst in Nederland.


















  • Tropisch regenwoud zoals je dat niet eerder hebt beleefd
  • Veel fotogenieke dieren en uitstekende fotokansen
  • Weinig reizen; veel tijd om te fotograferen!
Heen- en terugreis

Wanneer je deze reis boekt inclusief de heen- en terugreis, dan vlieg je vanaf Amsterdam naar San José.

Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je e-ticket binnen 4 weken voor vertrek.

  Vervoer

Gedurende de hele reis verplaatsen we ons ter plekke met een eigen minibusjes, bestuurd door de reisbegeleiders.

  Accommodatie en verzorging

Je verblijft in drie verschillende hotels / lodges (alle met douche en toilet op de kamers) op basis van volpension beginnende met het diner op de eerste dag en eindigend met het ontbijt op de laatste dag. Het eten is uitstekend en overvloedig, doorgaans in buffet-vorm geserveerd. De hotels beschikken over een ruimte waar we ’s avonds foto’s van elkaar kunnen bespreken.

  Reisleiding / begeleiding

Deze reis wordt begeleid door Edo van Uchelen en Bart Siebelink. Er zijn reeds voldoende deelnemers voor één groep. Vanaf vier extra deelnemers wordt er een tweede groep gevormd. Beide groepen volgen hetzelfde programma. Elke groep heeft een eigen minibusje.

Edo van Uchelen is bioloog, natuurfotograaf en reisondernemer. Samen met Bart Siebelink schreef hij het 'Handboek Natuurfotografie'. Edo vindt het leuk om anderen beter te leren fotograferen, bijvoorbeeld door je te leren hoe je onderwerpen vindt en hoe je deze anders bekijkt. Edo fotografeert als een bioloog, met een kunstzinnige inslag.

Bart Siebelink is bioloog en docent in het kunstvakonderwijs (Willem de Kooning-Academie / Hogeschool Rotterdam). Hij weet op een prettige manier zijn kennis helder en duidelijk over te brengen. Hij is sterk in het analyseren van composities en weet een prettig gespreksklimaat te creëren bij de nabespreking van de foto’s. Buiten kan hij je goed helpenmet het vinden van (ook macro-) onderwerpen.

  (Hand)bagage mee op reis

In het vliegtuig is de (cabine)bagage beperking 20 kilo per persoon. Je foto uitrusting (uitgezonderd statief, deze als cabine bagage inchecken!) neem je mee als handbagage, deze mag doorgaans maximaal 10 kg wegen. Behalve je rugzak wordt een kleine (schouder) tas met je laptop meestal wel geaccepteerd, maar het is beter je laptob in je fotorugzak op te bergen (als daar ruimte voor is). Op de website van de luchtvaartmaatschappij kun je de maximale afmetingen en het maximale gewicht van je handbagage nagaan. Extra gewicht kun je aan je hals (camera) of op je lichaam meedragen, door middel van bijv. een foto vest met stevige zakken.

  Paklijst

De ruimte voor bagage in het minibusje houdt niet over. We verzoeken je daarom de hoeveelheid bagage, inclusief je foto uitrusting, te beperken en zoveel mogelijk te verpakken in zachte tassen of koffers die vanwege hun plooibaarheid, gemakkelijker zijn te stapelen.

Voor deze reis adviseren we je fotografie benodigdheden mee te nemen voor dichtbij, macro, tele en landschapsfotografie.

 Gezondheid en vaccinaties

Acuele informatie over verplichte of aanbevolen (herhalings)inentingen tref je aan op de website van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde in België.















20COSTARICA: 25 januari tot 7 februari 2020 Prijs: €3295 per persoon

Deze reis heeft minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers.

Inbegrepen:
  • heen- en terugreis per vliegtuig inclusief belastingen en toeslagen
  • verblijf op basis van volpension beginnende met het diner op de eerste dag en eindigend met het ontbijt op de laatste dag
  • alle vervoer ter plekke met minibusjes zoals beschreven in het programma
  • alle excursies en activiteiten zoals beschreven in het programma, inculsief alle entreegelden
  • diensten reisbegeleiders / ervaren natuurfotografen (Bart Siebelink en Edo van Uchelen)

Niet inbegrepen:
  • Toeslag éénpersoonskamer: €475
  • verzekeringen
  • vertrekbelasting Costa Rica (ca. USD 30,- p.p.)
  • evt. anvullende kosten voor ruimbagage (verschilt per luchtvaartmaatschappij, doorgaans enkele tientjes)
  • administratiekosten (45 euro per boeking)
  • uitgaven van persoonlijke aard
  • bagagekosten (alleen van toepassing als de luchtvaartmaatschappij hiervoor extra tarief rekent).

Prijzen zijn per persoon en inclusief de heen- en terugreis en belastingen. Eenmaal ter plekke heeft u behalve persoonlijke kosten geen extra uitgaven, tenzij anders aangegeven onder praktisch’

Deze reis wordt georganiseerd door Siebelink Natuurcommunicatie


Om een indruk te geven van de fotokansen: reisdeelnemer Micha Schipper portretteerde deze Green Crowned Brilliant (groenkruinbriljantkolibrie). 15mm Fisheye, 1/320s, f16, ISO 3200. Foto: Micha Schipper NATUURLIJK. 
Klik voor meer info.

Wil je ook weten wat voor natuurfotograaf je bent? Doe de test

Veel informatie over natuurfotografie is te vinden in ons ‘Handboek natuurfotografie’. Het boek kost EUR 29,95  

Meer weten, lees dan ook het blog van deelnemer Dick Markesteijn

©entrum voor natuurfotografie