» Wij zijn ook actief op Facebook

» Nieuw: labels voor eerlijke natuurfotografie
» Doe de zelftest: wat voor natuurfotograaf ben jij?
» inloggen/registreren

Deze foto's zijn rechtenvrij te downloaden ten behoeve van publiciteit rondom het Handboek Natuurfotografie. Elke foto is beschikbaar zowel in web- als printresolutie. Gelieve bij publicatie de naam van de fotograaf te vermelden.klik voor orgineel
Vrouwtje van de steenrode heidelibel. Komt in heel Nederland algemeen voor.
105mm, 1/125s, f/6.7, ISO 200. (©Bart Siebelink / Centrum voor Natuurfotografie)klik voor orgineel
Insecten kringelen rondom straatlantaarn in Griekenland. De lange sluitertijd (10 sec) maakt de vliegbewegingen zichtbaar als bleke stippellijnen, waarbij de vleugelslagen zijn te tellen.
105mm, f4.8, 10s, ISO 200, statief. (©Bart Siebelink / Centrum voor Natuurfotografie)klik voor orgineel
Azuurjuffer; origineel (links) en negatief (rechts). De kleurcombinatie is gelijk aan die van het origineel (alleen omgekeerd). Dit bewijst dat de kleuren exact complementair zijn en elkaar optimaal versterken.
105mm, 1/60s, f27, flits -2/3, ISO 200. (©Bart Siebelink / Centrum voor Natuurfotografie)klik voor orgineel
Ree in bloemenveld. Door vanuit de bosjes te fotograferen, voegen de onscherpe takken een extra laag toe waardoor er een voyeuristische spanning ontstaat.
200mm, 1/750s, f/6.3, ISO 320. (©Bart Siebelink / Centrum voor Natuurfotografie)klik voor orgineel
Paddenstoelen, (honingzwammen) gefotografeerd met groothoek om de aantasting van de boom te laten zien.
(©Bart Siebelink / Centrum voor Natuurfotografie).klik voor orgineel
Deze roodhalsfuut was aanwezig op het moment dat de fotograaf de schuiltent betrok. Met een goede sluiproute door het riet, kan een tent bemand worden zonder de vogels te verstoren.
500mm, +1.4x, crop, 1/400s, f7.1, ISO 100, statief. (©Edo van Uchelen / Centrum voor Natuurfotografie)klik voor orgineel
Foeragerende waterspreeuw die een kokerjuffer, door deze op een steen te tikken, ontdoet van zijn harde omhulsel.
300mm + 1.4x, 1/400s, f4, ISO 400, statief. (©Edo van Uchelen / Centrum voor Natuurfotografie)klik voor orgineel
Volwassen steenarend op uitgelegd aas in de sneeuw (Wit Rusland). Door de reflectie van de sneeuw ontstaat het effect van een invulflits, waardoor harde schaduwen worden voorkomen en elk veertje fraai wordt belicht.
300mm + 1.4x, crop, 1/1250s, f5, ISO 100, vanuit schuilhut. (©Edo van Uchelen / Centrum voor Natuurfotografie)klik voor orgineel
Deze koninginnenpage (Frankrijk, Anduze) vloog steeds heen en weer tussen enkele vlinderstruiken. Hij kon bij het langsvliegen worden Ďonderscheptí door met gestrekte arm het toestel op de juiste afstand (ca. 35 cm) onder de vlinder te houden en op goed geluk af te drukken op continustand.
24mm, 1/3000s, f8, ISO 200, handmatige scherpstelling. (©Bart Siebelink / Centrum voor Natuurfotografie)klik voor orgineel
Duiven bewegen nogal schokkerig, waarbij de kop steeds even stilstaat. Met een lange sluitertijd is dit gedrag goed vast te leggen.
400mm, 1.5s, f6.3, ISO 50, statief. (©Edo van Uchelen / Centrum voor Natuurfotografie)klik voor orgineel
Roofmier overmeestert een struiksprinkhaan (Griekenland, Xanthi). De mier beweegt continu en de autofocus houdt hem niet bij. Snelheid en een beetje geluk zijn de ingrediŽnten voor deze foto.
200mm, crop, 1/350s, f8, ISO 200, rijstzak. (©Bart Siebelink / Centrum voor Natuurfotografie)klik voor orgineel
Steeds meer mensen boeken gespecialiseerde reizen om natuurfotoís te maken, zoals van deze kleine weerschijnvlinder in ItaliŽ.
(©Centrum voor Natuurfotografie)klik voor orgineel
Geelbuikvuurpad fotograferen in regenplas (Bulgarije, Struma): als natuurfotograaf moet je niet bang zijn om vies te worden. (© Ronald Laan / Centrum voor Natuurfotografie)klik voor orgineel
De auteurs van het Handboek Natuurfotografie. Links Bart Siebelink, rechts Edo van Uchelen. (© Centrum voor Natuurfotografie)klik voor orgineel
(© Centrum voor Natuurfotografie)
©entrum voor natuurfotografie