» Nieuw: labels voor eerlijke natuurfotografie
» Doe de zelftest: wat voor natuurfotograaf ben jij?


2. Fotograferen in de felle zon (pag 75)
 
Opdracht: Soms ontkom je er niet aan om midden op de dag te fotograferen. Als zich unieke momenten voordoen laat je die niet voorbij gaan De paring van koninginnenpages krijg je bijvoorbeeld niet elke dag onverwacht voor de lens. Bij hard zonlicht is fotograferen lastig, omdat de schaduwen zulke sterke contrasten veroorzaken dat het hoofdonderwerp er volledig door kan worden overstemd. Het menselijk oog kan veel grotere verschillen tussen licht en donker verwerken dan de camera. Daarom vallen foto’s die met erg harde contrasten zijn genomen vaak zo tegen. Het is ook een bekend euvel bij vakantiefoto’s die hartje zomer op het heetst van de dag zijn genomen. Dan zijn de lichte partijen te licht en de donkere te donker. Welke 6 oplossingen weet jij?
Leerdoel: vindingrijkheid ontwikkelen voor lastige fotografische situaties.
  1. Als je een klein (macro) onderwerp fotografeert, kun je een witte paraplu boven je onderwerp zetten om het harde zonlicht te verzachten. Je kunt ook een reflectiescherm richten op de schaduwen om deze af te zwakken.

  2. Je zou kunnen overwegen om een HDR-opname maken door je onderwerp te fotograferen bij verschillende belichtingen. Vervolgens laat je alle correct belichte delen van je serie foto’s digitaal combineren tot één eindresultaat.

  3. Zet je belichtingsknop een paar stops lager. Als er donkere partijen in je beeld zijn, (te beoordelen door het onderwerp te bekijken met half gesloten ogen), die dreigen dicht te lopen, kun je deze ‘redden’ met een invulflits.

  4. Fotografeer in de schaduw. Worden de sluitertijden dan te lang, gebruik dan een statief.

  5. Gebruik een filter. Afhankelijk van de omstandigheden en het onderwerp dat je wilt fotograferen kan een polarisatiefilter of een grijsverloopfilter uitkomst bieden.

  6. Je kunt altijd nog het dappere besluit nemen om de foto niet te maken en, als het mogelijk is, terug te komen op een ander moment bij gunstiger lichtomstandigheden.
» overige opdrachten
©entrum voor natuurfotografie