» Nieuw: labels voor eerlijke natuurfotografie
» Doe de zelftest: wat voor natuurfotograaf ben jij?


23. De eerste indruk (pag 286)
 
Opdracht: Kijk eens goed naar deze foto van drie mierenleeuwen in Spanje. Typisch zo’n plaat die op het eerste gezicht indruk maakt, maar die tegenvalt als je langer blijft kijken. Benoem zelf vier sterke- en vier zwakke punten van deze foto.
Leerdoel: beoordeling van een foto onderbouwen.

Sterke punten:
  1. De intens blauwe achtergrondkleur met een zacht verloop naar de lichte linkerbovenhoek zorgt voor een krachtige eerste indruk.
  2. De zwart wit geblokte vleugels van de mierenleeuw linksboven komen levendig tot uiting dankzij het tegenlicht. Ook de twee staarten komen goed los van de achtergrond.
  3. Het hoofdonderwerp is op het vlak geplaatst volgens de regel van derden, dat hier goed werkt.
  4. Er is een spannend camerastandpunt gekozen (vanaf de grond omhoog gericht) en goed bijpassend objectief (groothoek).
» overige opdrachten Zwakke punten:
  1. De compositie is op de rechterhelft van de foto een rommeltje. Er had veel meer zorg en aandacht moeten worden besteed aan een goede ordening en ritme van de bloemen over het beeld.
  2. Ook op de linkerhelft zit het bij nader inzien niet helemaal goed in elkaar. Het is erg jammer dat de contour van de belangrijkste mierenleeuw wordt aangetast door een storende bloem vlak erachter.
  3. Je ziet de koppen (en ogen) van de dieren niet. Dat hoeft niet altijd een nadeel te zijn, maar deze foto heeft teveel storende elementen om zich dat te kunnen permitteren.
  4. Het bruine onscherpe grassprietje links onder leidt af.
©entrum voor natuurfotografie