» Nieuw: labels voor eerlijke natuurfotografie
» Doe de zelftest: wat voor natuurfotograaf ben jij?


14. Grove korrel (pag 134)
 
Opdracht: Zoek in je eigen archief naar een foto waarvan je het vermoeden hebt dat hij wel eens sterker zou kunnen worden als je een grove korrel toepast. Het kan ook een uitsnede van een foto zijn. Open hem in je beeldbewerkingprogramma en onderzoek (met behulp van het filter ‘ruis toevoegen’) tot hoever je kunt gaan met het toevoegen van ruis. Dat kan door een kleine uitsnede van je foto te nemen en deze (via ‘afbeeldinggrootte’ in Photoshop) zeer sterk te vergroten zodat er ruis ontstaat. Een andere manier is om het filter ‘ruis toevoegen’ te gebruiken in Photoshop of in Lightroom.
Leerdoel: Experimenteren met grove korrel. Leren zien welke foto’s wel en welke niet geschikt zijn en wat het effect is van deze techniek.
Waterlelies: mooi, maar wel gelikt en een tikkeltje saai.

De grove korrel maakt het beeld weerbarstiger en daardoor interessanter.

Er zijn veel manieren om een grove korrel te creëren. Deze variant is tot stand gekomen via het filter ‘ruis toevoegen’ in combinatie met wat onderbelichting en extra kleurverzadiging.

Vliegende brandganzen, netjes, scherp

» overige opdrachten De grove korrel brengt de winterse sfeer terug. Alsof er sneeuw in de lucht zit. Meestal werkt de grove korrel het best in combinatie met andere technieken. Zo is bij deze foto in LightRoom ook de schuifregelaar van de functie ‘helderheid’ naar de laagste stand geschoven. Daardoor worden de vogels lichter van kleur en verschijnt er een soort zweem omheen, waardoor ze lijken af te steken tegen de lucht.
©entrum voor natuurfotografie