» Nieuw: labels voor eerlijke natuurfotografie
» Doe de zelftest: wat voor natuurfotograaf ben jij?


1. Doorstaan jouw foto’s de kijktest? (pag 74)
 
Opdracht: Zoek in je eigen archief een geslaagde en een minder geslaagde foto uit en druk ze allebei af op minimaal A5 formaat. Leg de afdrukken op tafel, doe een stap terug om de beelden op je te laten inwerken. Pak vervolgens een pen of viltstift en teken intuďtief – zonder de pen tussendoor van het papier te halen - de route die je ogen afleggen over het beeld. Dit alles moet heel spontaan binnen 5 tot 10 seconden gebeuren. Vermeld vervolgens rechts onderaan de pagina (eerlijk) hoeveel seconden de foto jou blijft boeien.
Doe dit met beide afbeeldingen en analyseer de resultaten. Waar ben je begonnen met kijken? Wat zie je daarna? Waar blijft de blik hangen? Komt de kijkroute overeen met je bedoeling?
Print beide foto’s daarna allebei nog eens vijfmaal uit, leg ze voor aan vijf mensen in je omgeving en vraag hen, zonder uitleg te geven op de foto’s, om hun kijkroute zo spontaan mogelijk in te tekenen. (Zorg dat ze jouw eigen ingetekende foto’s niet gezien hebben, anders raken ze daardoor mogelijk beďnvloedt).
De mate van overeenkomst tussen de zes tekeningen, geeft aan in hoeverre jij erin slaagt om als fotograaf de kijker te boeien en zijn blik te sturen.
Als voorbeeld een opname van stinkend nieskruid in Spanje. Persoonlijk vind ik (BS) de foto niet heel bijzonder, maar gewoon ‘redelijk ok’.



Je ziet dat verschillende mensen heel verschillend kijken. Afbeelding 1 (linksboven) toont mijn eigen blik als fotograaf (Bart) en mijn waardering voor deze foto met het cijfer 7 (“gewoon ok, verder niet heel bijzonder”).
Mijn bedoeling was om de gebogen blaadjes linksonder te gebruiken als ankerpunt.
De tekeningen 2, 3 en 4 laten zien dat het ook zo is overgekomen. Verder wilde ik de blik laten dwalen door de lichtgroene plant en wat langer gevangen houden met de details binnen deze plant. Dit wordt bevestigd in alle tekeningen. In dit opzicht is de foto dus redelijk geslaagd.

Maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen de foto boeiend vond. Kijker 3 was er snel op uitgekeken en gaf het rapportcijfer 3 voor boeiendheid.
Ook zegt deze collectie iets over hoe verschillend mensen kijken. Kijker 2 let bijvoorbeeld sterk op het beeld als geheel en stoort zich als enige aan een lichte vlek rechts bovenin de achtergrond. Kijker 5 richt zich vooral op de details en kijker 6 op de onderliggende cirkel- en driehoekige patronen.



» overige opdrachten
Opname van slechtvalk, vliegend langs de duinen van Schiermonnikoog.
Linksboven (1) zoals ik het heb bedoeld. De vogel als blikvanger, de duinhelling als sturende lijn en de horizontale lijn van het strand als basis.
Het blijkt bij alle kijkers duidelijk over te komen.
©entrum voor natuurfotografie