» Nieuw: labels voor eerlijke natuurfotografie
» Doe de zelftest: wat voor natuurfotograaf ben jij?

foto: Edo van Uchelen


Meer artikelen uit ons Blog:

Reizen & Workshops:
Rode oortjes bij Z-Afrikaanse bloem


Techniek:
Zoet, zacht en zuiver; de kracht van High-Key


Hoe is deze foto gemaakt:
Barts' winnende kikkervisjesfoto


Een frisse kijk:
Natuurfotograaf: een droomberoep?


Opinie:
Doorbreek je glazen plafond!


Abonneer u op updates..

Maak unieke foto's zonder gezien te worden

Om wilde vogels en zoogdieren van dichtbij te fotograferen is een lange telelens vaak niet voldoende. Steeds meer fotografen ontdekken het: je kan niet zonder een schuilhut, zodat de dieren je aanwezigheid niet opmerken. Wie geen tijd, zin of plek heeft om zelf een hut te bouwen, kan er gewoon eentje huren, bijvoorbeeld bij het Centrum voor Natuurfotografie.

Waarom een fotohut huren?

Ervaren natuurfotografen weten: mooie foto’s maken van wilde vogels en zoogdieren is in Nederland niet gemakkelijk. Gewoon lopend door de natuur lukt fotograferen niet goed. Je ziet de vogels wel maar ze zitten veel te ver weg, zelfs met een super-telekanon vallen de resultaten tegen. Een goudvink of groenling moet voor een goede foto toch wel binnen 4 a 5 meter van je lens zitten, en dat lukt je gewoon niet zonder schuilhut.

In de zomer: vogels in bad

Sinds kort zijn onze hutten in Vledder en in het Gooi ook in de zomer te huur. We hebben bij onze hut in Vledder bomen verwijderd waardoor daar nu veel meer licht aanwezig is. We zijn bij beide hutten blijven voeren en tot onze verbazing is het een komen en gaan van veel soorten. Geelgorzen en goudvinken zijn vaste gasten in Vledder. Appelvinken verschijnen voor beide hutten. In Vledder zijn ze zelfs gefotografeerd tijdens het voeren van hun reeds uitgevlogen jongen. In het Gooi worden geregeld havik, sperwer en buizerd vanuit de hut gefotografeerd, soms badderend. Eekhoorns komen in het Gooi soms een kijkje nemen voor de hut. Maar er is meer. Onderstaand een kleine selectie van de spontane reacties die we de laatste weken van hutgebruikers hebben ontvangen:

‘De vogels vertonen hun natuurlijk gedrag’

‘Ze zitten echt heel dichtbij!’

‘We hebben wel 17 soorten bosvogels gefotografeerd’

‘De grote bonte specht met jong was een hoogtepunt’

‘Het badderen is het mooiste om te fotograferen’

‘De rosse woelmuizen komen drinken!’

‘Ik had een sperwer op twee meter’

‘Je krijg waar voor je geld!’

‘Ik kom zeker weer terug’

Welke lens?

In de schuilhutten komen de vogels vaak zo dichtbij dat ze binnen het scherpstelbereik vallen van een 500 mm of 60 mm telelens. In die gevallen kun je het beste werken met een lensbereik tussen de 100 en 400 mm. Wil je geen kans missen, dan is het het handigst om beide objectieven mee te brengen naar de fotohut. Eenmaal binnen hoef je er  immers niet langer mee te sjouwen.

Hieronder wat fraaie foto’s van de afgelopen weken, alle gemaakt in onze boshutten:


Boshut met spiegelglas in Vledder, rechts de vijver en links de voerplek. 

Anders dan bij veel andere hutten zijn de vijvers bij onze hutten van beton gemaakt. De oevers lopen zeer geleidelijk het water in, waardoor de vogels als het ware worden uitgenodigd om te gaan badderen. Ook hebben we geen boomstronken met mos rond de vijvers liggen. Dat lijkt een gemis maar is het niet, want als de vogels het water in gaan, geven al die stronken al snel een te drukke, donkergroene achtergrond.

De vijvertjes liggen vlak voor het venster, je kunt dus een heel laag standpunt innemen zonder hinder te hebben van storende stukken van mos, stronken of takken in de achtergrond. Kijk maar eens goed naar deze foto van de badderende zwartkop, de achtergrond is mooi rustig.

De ruimte voor de hut is optimaal ingedeeld. Niet zoals bij de meeste boshutten alleen een grote waterplas die de ruimte voor de hut bezet maar ook een voerplek, waar je zelf aan de slag kunt met takken, stronken of een ander decor. 


 
Zwartkop in bad. Foto: Edo van Uchelen. 

 

De eerste fotohut in Nederland met spiegelend glas werd in Vledder gerealiseerd. Vanuit andere hutaanbieders klonk kritiek: vogels zouden zich doodvliegen. Dat hebben we goed onderzocht en blijkt onjuist. Behalve een enkele botsing, mijden vogels het venster omdat het in de hut heel donker is. Inmiddels worden de meeste hutten in Nederland van glas voorzien.

Omdat je door een groot venster fotografeert, zie je heel goed wat zich buiten afspeelt. Dat werkt veel makkelijker dan een spleetje met gaas, waar je haast niet doorheen kunt kijken. Na een dag ben je bovendien doodop van het turen. Bijna alle fotografen die door spiegelend glas hebben gefotografeerd, willen daarna niet anders meer, het is relaxed en je kunt tussendoor ook eens rustig het hele veld overzien, achterover leunend in je luie stoel.


Appelvink voert jong voor de hut. Foto: Jan Willem Steffelaar.

Het leuke van fotograferen in de zomer is dat de meeste vogels jongen hebben. Ze zijn helemaal aan de hut gewend en nemen hun jongen mee om ze ter plekke te voeren. Deze appelvink voert een jong, op 2 meter voor de hut in Vledder. 

Badderende sperwer. Foto Bertus van den Brink.

Als de zangvogels zich opeens even niet laten zien bij Fotohut Gooi, is de kans groot dat er een roofvogel in de buurt is. Zo landde deze sperwer daar vlak voor de hut. Ook typische zomergasten, zoals tjiftjaf en  zwartkop laten zich eigenlijk alleen tijdens de zomermaanden goed fotograferen.



Oudere artikelen 'Actueel':

Actueel:
Vijf tips voor blauwe heikikkers


Actueel:
Nederland telt circa 400.000 natuurfotografen


Actueel:
Handboek goed ontvangen in pers


Actueel:
Helpt het Handboek? Laat het ons weten.


Actueel:
Onderzoek: natuurfotograaf meestal geen bioloog


Actueel:
Bart & Edo op Dutch Bird Fair: Weg met saaie natuurfoto's!


Actueel:
CvN nu ook op Facebook


Actueel:
Eerlijke natuurfotografie slaat aan


Actueel:
Boshutten krijgen vervolg


Actueel:
Wildlife Photographer of the Year 2013


Actueel:
Seminar Bart & Edo op NVN-festival


Actueel:
Dassen fotograferen


Actueel:
Marius van der Sandt stichting heeft beurs voor jong talent


Actueel:
CVN in jury grootste fotowedstrijd Benelux


Actueel:
Inspiratiedag: zondag 23 november


Actueel:
Nieuwe aanpak Inspiratiedag groot succes


Actueel:
Onderzoek: natuurfotografen steeds diverser


Actueel:
Vijf tips voor blauwe heikikkers


Actueel:
Gevraagd: goede natuurfoto's


Actueel:
Inspiratiedag op 22 november


Actueel:
HOLLAND - Natuur in de delta


Actueel:
Nieuw boek: Koekoek, een delta vol leven


Actueel:
'Witte Veluwe' van Jan Vermeer


Actueel:
Bekijk het eens met Bart en Edo (fotofair, 28 en 29 mei)


Actueel:
Foto's gevraagd van insecten


Actueel:
Gebeurtenissen op het zandpad


Actueel:
Nachtdieren fotograferen zonder flitslicht


Actueel:
Onze favoriete foto's van 2018
©entrum voor natuurfotografie