» Nieuw: labels voor eerlijke natuurfotografie
» Doe de zelftest: wat voor natuurfotograaf ben jij?

foto: Bart Siebelink AUTHENTIEK. 
Klik voor meer info.


Meer artikelen uit ons Blog:

Reizen & Workshops:
Rode oortjes bij Z-Afrikaanse bloem


Techniek:
Zoet, zacht en zuiver; de kracht van High-Key


Actueel:
Onze favoriete foto's van 2018


Hoe is deze foto gemaakt:
Barts' winnende kikkervisjesfoto


Opinie:
Doorbreek je glazen plafond!


Abonneer u op updates..

Onthullen met de camera

Fotograferen is een zeer intense manier van natuur beleven. Je bent immers lang en intensief je onderwerp aan het observeren. Dat leidt soms tot nieuwe inzichten en ontdekkingen. Wist u bijvoorbeeld wat kikkervisjes elkaar kunnen aandoen? Lees hier het verhaal: de camera onthult...

 Tijdens onze reis naar de Eifel stonden we op 22 juni gebogen over een grote, ondiepe regenplas waarin honderden larven zwommen van de bruine kikker. Het water was kraakhelder, de zon zorgde voor een overvloed aan licht en de diertjes waren in het geheel niet schuw. Kortom: ideale omstandigheden om de beestjes eens goed te observeren en wellicht te fotograferen.


 

Dichte kluwen

Wat het eerste de aandacht trok is dat sommige dikkopjes in een dichte kluwen bijeen zwommen. Ze bleken ergens van te eten dat er glazig blauw uitzag. Bij nadere studie bleek het feestmaal qua vorm en formaat verdacht veel te lijken op een dode soortgenoot. Niet onlogisch, want het zou immers zonde zijn om – als er een exemplaar sterft – die eiwitten verloren te laten gaan.

Vastgekoekt

Zo zijn er zelfs theorieën die stellen dat kikkervisjes die massaal vastgekoekt aan de modder sterven wanneer hun poel voortijdig uitdroogt, niet helemaal tevergeefs teloor gaan. Ze dienen het daaropvolgende jaar namelijk als eiwitrijke voedingsbodem voor de nieuwe lichting soortgenootjes die hopelijk wel voldoende tijd krijgen om te metamorfoseren voordat hun poel opnieuw droogvalt. In dat licht bezien, is het dus niet zo vreemd dat een dode soortgenoot wordt verslonden. Dat gaat trouwens nog verbazend snel. Na een paar minuten resteert enkel nog een minuscuul kraakbeenachtig skeletje waarin de kikkerschedel en een aanzet van de wervelkolom al duidelijk zijn te herkennen.

Actief doden

Inmiddels hebben zich elders in de regenplas alweer een paar nieuwe kluwens vretende dikkopjes gevormd. Ze blijken zich allemaal tegoed te doen aan dode soortgenootjes. Dat kan haast geen toeval meer zijn. Wanneer we langer en beter kijken, kom ik tot de ontdekking dat de kikkervisjes hun soortgenoten actief doden.  Ze beginnen met het aanvreten van de zwartbruine opperhuid, zodra deze helemaal is afgeschraapt, blijft er een glazig bleekblauw slachtoffer over.

Voedselschaarste

Aangezien de bruine kikker niet bekend staat als kannibaal, vraag je je toch af wat dit gedrag veroorzaakt. De enige verklaring die ik mij kan bedenken is dat het een extreme overlevingsstrategie is die alleen tot uiting komt bij voedselschaarste, zoals je ook wel ziet bij ratten en muizen die elkaar aanvreten wanneer ze met teveel soortgenoten in te kleine hokken moeten verblijven.
Deze kikkervisjes zitten op soortgelijke wijze opgesloten in de regenplas die steeds kleiner wordt. Het beperkte voedsel in de vorm van algen en dode insecten op de waterspiegel is kennelijk niet toereikend.

Vijftien klompen

Bij een verkenningsbezoek op 28 april van dit jaar telde ik vijftien klompen dril in deze plas. De twee andere regenplassen die er vrijwel naast lagen, waren beide kleiner en bevatten geen enkele drilklomp. De moederkikkers hebben destijds kennelijk met zorg de grootste regenplas uitgekozen. Ze zijn dus in staat om de ontwikkelingskansen van hun kroost te optimaliseren. Dat lijkt op moederliefde, maar dan wel met een bijsmaakje. Want wie weet hoeveel broertjes en zusjes zij hebben moeten verslinden om het zover te schoppen?

Bart Siebelink



Het 'hapje' blijkt een dode soortgenoot NATUURLIJK. 
Klik voor meer info.

 


En ze pakken een volgend slachtoffer AUTHENTIEK. 
Klik voor meer info.

 


De huid wordt aan de buikzijde geopend
AUTHENTIEK. 
Klik voor meer info.

 


Duidelijk herkenbaar het skeletje, bestaande uit schedel en aanzet wervelkolom.



Dezelfde situatie, twee maanden eerder op 28 april 2014. Vijftien klompen kikkerdril.


Alle foto's zijn gemaakt vanuit de hand met Tokina 35mm macro-groothoekobjectief, dat ik heb aangeschaft op advies van de bekende insectenfotograaf Leon Baas. Het prettige van deze lens is dat je je onderwerp tot op enkele centimeters kan benaderen.
Tel daarbij op het kleine, handzame formaat, de hoge lichtgevoeligheid en de buitengewone scherpte en je hebt een ideale, veelzijdige aanwinst. Eén nadeel: de lens vertoont in de hoeken een sterke vignettering bij gebruik op een fullframe-camera. Dat is achteraf eenvoudig bij te snijde, maar wel iets waarme je tijdens het fotograferen rekening moet houden.

 



Oudere artikelen 'Een frisse kijk':

Een frisse kijk:
Fotografeer niet wat je ziet, maar wat je voelt


Een frisse kijk:
De eeuwige fotojacht


Een frisse kijk:
Kruip in de huid van...


Een frisse kijk:
De vos als klassieke filmster


Een frisse kijk:
Beeldrijm


Een frisse kijk:
Natuurfotografie, waar gaat het heen?


Een frisse kijk:
Bart Siebelink wint met twee foto's in GDT


Een frisse kijk:
Persoonlijk leertraject: Wat kun je ermee?


Een frisse kijk:
Wist u dat...


Een frisse kijk:
Echte dames, allemaal


Een frisse kijk:
Troetelvosjes of kippendieven in de dop?


Een frisse kijk:
Op zoek naar Homo naturaphotographiens


Een frisse kijk:
Waar zijn de stippen gebleven?


Een frisse kijk:
Spiegel-reflex


Een frisse kijk:
Conceptuele technieken, wat zijn dat?


Een frisse kijk:
Kritische kijk op BBC Wildlife-Phtographer-expo


Een frisse kijk:
Natuurfotograaf: een droomberoep?
©entrum voor natuurfotografie