 7 keuzetips voor fotoreizen en workshops
Bezig met het uitzoeken van een fotoreis of workshop voor het nieuwe jaar? Dan valt er zoveel te kiezen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Dichtbij of ver weg? Een warme of een koude bestemming? Met of zonder de vlucht erbij? Dieren of landschap? Welke reisleider? Om je te helpen, volgen hier 7 keuzetips.
1 Boek bij een specialist
Veel reisorganisaties storten zich op de fotoreizen-markt. Niet omdat daar hun passie of kennis ligt maar omdat ze hun omzet willen verhogen. Als je slim bent boek je je fotoreis bij een specialist. Dan weet je zeker dat je met gelijkgestemden op pad gaat. Niets is vervelender dan dat er wandelaars in de groep zitten die ongeduldig staan te wachten zodra jij net op gang bent gekomen met die mooie orchidee.
2 Is de begeleider er voor jou?
Een goede natuurfotograaf is niet automatisch ook een goede reis- of workshopleider. Didactische vaardigheden en persoonlijke aandacht zijn minstens zo belangrijk. Je zal de eerste niet zijn die door de reis- of workshopleider naar een foto-plek wordt gebracht en het daar ongeveer verder zelf mag uitzoeken (vaak met hulp van de mede-cursisten).
3 Verder is niet altijd beter
Reizen naar verre bestemmingen met spectaculaire landschappen of exotische dieren zijn populair. Je kunt daar geweldig fotograferen, maar het levert je niet per definitie betere foto’s op. Fantasie en creativiteit zijn belangrijker dan grote, spectaculaire onderwerpen. Ofwel: als je dichtbij huis geen sterke foto’s kan maken, lukt het je op de savanne ook niet. Lees er het ‘Handboek Natuurfotografie’ maar eens op na!
4 Lees het programma goed door
Krijg je voldoende tijd en rust in het veld om je foto’s te maken? Zijn er fotobesprekingen? Is de groep niet te groot? Bevat de reis lange ritten of zware klimpartijen? Als je uit bent op foto’s van veel bijzondere soorten kies je een ander soort reis dan wanneer je gaat voor artistieke foto’s. Lees daarom de programma’s goed door.
5 Kijk verder dan alleen naar de prijs
Er is veel concurrentie op de fotoreis- en workshop markt. Dat zet de prijzen onder druk en sommige aanbieders bieden voor weinig geld workshops en fotoreizen aan. Maar pas op: een lage prijs moet ergens vandaan komen. Als je goed vergelijkt, zie je dat terug in het programma. Vaak zit bijvoorbeeld de heen- en terugreis er niet bij. Of je moet apart betalen voor excursies (‘hidden extra’s’). Een grote groep waar je je verloren voelt en waar niemand naar je omkijkt. Slechte accommodatie. Kortom: vergelijk geen appels met peren. Als je meer betaalt krijg je (meestal) ook meer en dat levert achteraf meer voldoening (en betere foto’s).
6 Heeft de begeleider natuurkennis?
Een reis- of workshopleider met veel kennis van de natuur voegt iets toe aan je reis of workshop. Hij kan je verhalen vertellen over het landschap en de dieren en planten die er leven. Je leert interessante aspecten van het gedrag. Zo kom je er bijvoorbeeld achter hoe je dieren beter kunt benaderen, waardoor je nog dichterbij komt.
7 Dierentuin, wildpark of valkenier zijn geen natuurfotografie
Het lijkt wel een trend: snel en gemakkelijk je beeld vergaren in dierentuin, wildpark of bij de valkenier. Prima als je daarop uit bent, maar verwar het niet met natuurfotografie! Laat je niet misleiden door zinsneden zoals ‘hele grote buitenverblijven, waar de dieren alle vrijheid hebben’. Want al deze dieren zijn permanent van hun vrijheid beroofd voor jouw plezier. Wellicht leuk om een keertje te oefenen, maar als je echt van natuur en fotografie houdt, ben je hier snel uitgekeken.

|