» Nieuw: labels voor eerlijke natuurfotografie
» Doe de zelftest: wat voor natuurfotograaf ben jij?


3. Drieluik van de meerkoet (pag 77)
 
Opdracht: Bij een meertje in een stadspark heb je meerkoeten gezien.
Die zijn nagenoeg zwart, dus zul je echt rekening moeten houden met het licht om daar een interessante foto van te maken. De opdracht luidt: maak een drieluik van een meerkoet bij verschillende lichtomstandigheden. De vogel moet er duidelijk op staan en elke foto moet lang blijven boeien. Tip: vraag je af onder welke lichtomstandigheden je het beste kunt fotograferen. Gebruik je het licht in de rug, strijklicht of tegenlicht? Bezoek de plek ook eens bij verschillende weersomstandigheden: zonnig, bewolkt, mistig etc. En niet onbelangrijk: welk standpunt neem je in?
Leerdoel: rekening houden met lichtomstandigheden.

Zonnig maar bewolkt weer, ik zorgde dat ik het licht in de rug had , zodat het zwarte verenkleed fraai doortekend blijft. De lichte achtergrond is de onscherpe spiegeling van een witte boot op het water.

Zelfde weersomstandigheden, nu nog iets dichterbij. Heb door bloemperk heen gefotografeerd met zware 500mm lens, daardoor raakt de snavel niet overbelicht, want dat heb je natuurlijk heel gauw bij deze dieren.

Zwemmend in Amsterdamse gracht met vrij somber winterweer.
Op deze foto kun je goed zien dat onder de meeste lichtomstandigheden de kop van een meerkoet zwarter is dan zijn lichaam.

Te felle zon, de achtergrond en de takken van het nest maken het beeld zo druk dat je de meerkoet niet goed ziet. Dat hoeft overigens geen probleem te zijn. Tijdens het broeden wil immers geen enkele vogel opvallen. Maar als foto vind ik hem niet geweldig.

In de mist verandert het dier in een zacht silhouet dat niet zwart is maar blauwgrijs. Het maakt de vogel een beetje mysterieus.

» overige opdrachten Ook een tegenlichtopname, maar nu bij zonnig weer. Het silhouet is hard en scherp, maar daardoor wel heel kenmerkend.
©entrum voor natuurfotografie